Præcision

Lige fra det allerførste spring er et af målene at styre sin faldskærm, så man lander så præcist og blødt som muligt. Præcisionslanding som konkurrence disciplin er den ældste i faldskærmssporten. Danmark har en lang tradition for at være med i toppen på internationalt niveau.

Præcision springes fra 900-1100 m. i hold af 4 - 5 personer, der åbner deres faldskærme lige efter exit, og flyver ned og lander på en madras med en elektronisk målskive. Springeren sigter med hælen mod målskivens nulpunkt - også kaldet ”dead-center” - der er 2 cm i diameter. Det giver en score på 0, hvis man rammer plet, ellers registreres landingspunktet med det antal cm man er fra pletten, ud til 16 cm. Vinderen er den springer med færrest cm scoret over de sprungne runder. Holdets samlede resultat består af de fire laveste scorer i hver runde.

En konkurrence gennemføres over 8 runder hold og 10 runder individuelt.

At lande på en 2-krone igen og igen kræver koncentration og et godt kendskab til sin skærm i alle vejrforhold. For at komme så langsomt ned til målet som muligt, springer man i større faldskærme end normalt. Når man er på et niveau, hvor det drejer sig om cm, bruger man også en speciel sko, der er spidset til i hælen så den kan sættes præcist i dead-center.

En international konkurrence bliver vundet med 3-5 cm over 10 runder individuelt.

DFU arrangerer idrætslejre der er åbne for alle, også dig der lige har fået B-certifikat. Her vil du få den grundlæggende præcisions-teori og coaching, og du springer sammen med de danske landsholdsspringere. På Idrætslejrene kan du låne en præcisionsskærm, hvis du ikke selv har adgang til én i din klub. Idrætslejrene bliver annonceret på dfu.dk med info om sted og tilmelding.

Danske præcisionskonkurrencer er for ALLE - der opdeles i klasser, så man konkurrerer direkte med andre, som er på samme niveau som én selv. C-rækken er for springere i elev-skærme, og er en oplagt mulighed for nye faldskærmsspringere at komme ud og teste flyvefærdighederne på en sjov måde, uanset om man vil fortsætte med præcision, eller vil videre i en anden disciplin.

Kontakt præcisionsrepræsentanterne på ps@dfu.dk 

Uddannelse

Præcision afholder udvikling/træningscamps i både Danmark og udlandet. Der er som regel både nyere og meget erfarne præcisionsspringere med til disse camps, så man har masser af mulighed for at få den bedste uddannelse til præcisionsspringer ved at deltage. Præcision er en disciplin, som der i princippet kan startes på allerede fra første spring, da mange af flyve- og styreteknikkerne er væsentlige, i forhold til styringen af faldskærmen generelt.

Især hvis man gerne vi opnå opvisningscertifikat, så man kan deltage på officielle opvisninger med sin klub rundt omkring på sportspladser mv. Derfor er det en god ide at følge med i præcisionsflyvningen, og kan med fordel deltage på disse camps for at dygtiggøre sig til et opvisningscertifikat. 

Ved deltagelse på præcisions camps kan man låne en præcisionsskærm, som kan give det virkelige indblik i, hvad og hvordan denne type skærm kan flyves til at lande helt præcist på pletten.

Hvis man kommer på præcisions camps med B-certifikat, springer man i elevskærme, som giver en rigtig god overgang, når man kan blive ud tjekket til præcisionsskærmene.

Konkurrence

Der afholdes Danmarksmesterskaber, Cimber cup og Haralds Minde cup i Danmark. De 3 konkurrencer udgør tilsammen Danmarks cuppen, som afgøres ved deltagelse og deraf placering i 2 ud af 3 konkurrencer, så ved deltagelse i alle 3 konkurrencer vælger man de 2 bedste til det samlede resultat i Danmarks cuppen.

I udlandet deltages i World Cup Series og andre mindre konkurrencer som afholdes i flere forskellige europæiske lande.

Både eliten og bredden i præcision har deltaget i dem alle og har nogle gode og udviklende ture samt konkurrencer derigennem.

Vi deltager i en normal sæson i 3 World Cup, og det er dem der ligger i Slovenien, Italien og Schweiz.

I Danmark konkurreres der i A-, B- og C række samt hold, når dette kan lade sig gøre. Der er tradition for klubhold, hvor der som regel er en tæt og intens konkurrence mellem holdene, som deltager.

De danske regler er modificeret ift. de internationale, som betyder, at der kan være flere, der kan deltage på lige vilkår.

På følgende links og sider kan regler og vejledning findes:

Link: Guide til klubber i afholdelse af præcisionskonkurrence

Link: Danske konkurrence regler for præcision modificeret

Link: FAI præcisionsregler 2023

For resultater, rekorder, landshold mv. se under Sportsudvalget

Resultater: 

På denne side vil du kunne finde historiske resultater fra DFU nationale konkurrencer.

DM 2024
Præcision
Rene Hansen/Martin Mikkelsen (delt 1. plads) - Kasper Højbak

DM 2023
Præcision
René Sølbeck Hansen – Torben Glud/John Mathisen

DM 2022
Præcision
Michael Burmester – Torben Glud – René Sølbeck Hansen

DM 2021
Præcision
Martin Bergh - Torben Glud - René Hansen

DM 2020
Præcision
Torben Glud - Michael Burmester - Rene Hansen

DM 2019
Præcision
Michael Burmester - Torben Glud - Erik "Pinky" Hougaard

DM 2018
Præcision
Michael Burmester - Karsten "KK" Hansen -Torben Glud/Rene Sølbeck

DM 2017
Præcision
Torben Glud - Michael Burmester - John Mathiesen

DM 2016
Præcision
Pernille Lykke Petersen

DM 2015
Præcision
Pernille Lykke Petersen

DM 2014
Præcision
Ermin Dedic

Dommere: 

Sådan bliver du præcisionsdommer - læs mere her

Her finder du en oversigt over de danske dommere, som enten har status af national eller FAI dommer:

Susan Hatting - FAI dommer

Leif Frederiksen - FAI dommer

Helle K. Bendt - FAI dommer

Kent Mattesen - National dommer

Susanne Andersen - National dommer

Ditte Sølbeck - National dommer

Ole Kobberup - National dommer