Canopy Formation går mod rekord i august

Der bliver trænet på canopy formation (CF) disciplinen frem mod et planlagt dansk rekordforsøg senere i år den 15.-18. august 2024 hos FDK, og gruppen af danske CF-springere vokser lige så stille og roligt. Finske Pasi Pirttikoski har været coach på flere CF-camps, og i juni var en gruppe af otte springere afsted til Västerås i Sverige for at træne CF sammen med Pasi. To skulle dog allerførst tage CF-udtjek. Det var Max Simonsen fra OFC og Patrick Jonassen fra West Jump. Så hurtigt kom gruppen altså op på otte CF-springere. 

Martin McAir koordinerer CF-gruppens aktiviteter og han fortæller, at alt imens Max og Patrick tog udtjek, brugte de øvrige CF'ere campen til at øve sig i at blive ekstra skarpe med forskellige positioner, indflyvningsteknikker mv. Til rekordforsøget i august vil mere end otte springere lave en samlet formation, dvs. enten en diamantformation eller en såkaldt ’kite’, som er en diamantformation med ’hale’. På campen i Sverige blev der øvet formationer med op til 13 springere, og både de små såvel som de større formationer har været med til at ’tune’ springernes færdigheder, som kan bruges til rekorden.


- Efter udtjek var både Max og Patrick med i to større formationer på henholdsvis 9 og 13 springere, hvoraf den ene (diamant-formationen) lykkedes helt. Lennart fra OFC og Cornelius fra NJFK har været deres udtjekkere, og Martin fortæller, at både de to udtjekkere og de øvrige CF-springere i gruppen har været imponerede over, hvordan Max og Patrick har udvist god forståelse for sikkerhed, og her f.eks. rolig og sikker flyvning.

- I CF er der et motto, der hedder ’slow is fast’, og netop den rolige og kontrollerede indflyvning er med til at samle en formation i et godt tempo. At man så ved, hvordan der skal manøvreres, hvis der er en smule for meget fart på, og/eller man ikke er præcis nok, det er så også en afgørende faktor.

 

 

Coach Pasi Pirttikoski ses hængende i Martins skærm i et postdive efter formationsspringet

 

En af de mange formationer
 

Cornelius (CF-udtjekker) med Patrick Jonassen, som blev udtjekket til CF



Sikkerhed er afgørende

- I canopy formation er sikkerheden afgørende. Ligesom det som førstegangselev skal være muligt at kunne vurdere en hovedskærm og om man skal udføre nødprocedure, så er det i CF vigtigt at kende de forskellige handlinger. Og ikke mindst hvornår de skal udføres, når der indtræffer forskellige hændelser. F.eks. skal man i nogle scenarier kunne acceptere at afvente en kommando om, hvornår man skal cutte sin hovedskærm. Langt de fleste hændelser i CF overstås dog hurtigt og fredeligt via god kommunikation og sikkerhed via viden om, hvordan skærmene opfører sig, også når de ikke flyver pænt f.eks. pga. turbulens og dynamik.

- Derudover skal en ny-udtjekket CF-springer vide, hvordan det er muligt at styre med mange forskellige input. Når man så begynder på større formationer (4+), så kan der være udfordringer ift. positioner og indflyvning, men med en god coach, så ved man, hvad der skal arbejdes med, fortæller Martin McAir. 

 

Drømmer du om at flyve CF
Inden man kan få udtjek til CF, skal man have mindst 100 spring ifølge FB’eren.
- For nye gælder det, at det giver mening at få sit udtjek til CF, når man runder de 200 spring eller mere. Så må man flyve med et wingload på op til 1.43 og på det tidspunkt har man en okay grunderfaring med flyvning i skærm, siger Martin:

- Har man 1.000+ spring og er man en erfaren skærmflyver, så er der endnu bedre forudsætning for at få en rigtig god og sjov start på CF, hvor progressionen kan foregå meget hurtigt, hvis man tilegner sig de skills og det mindset, der skal til.

 

Hvordan kan man styre en CF-skærm på vej til og i en formation?
- For eksempel kan man bruge harness-input, frontrisers, backrisers, toggle-input, 2:1-input, B-line-input, kropsposition, cross-control (front- & toggle på samme tid i modsat side).
Det er en af de sjove ting ved CF. Man bliver virkelig skarp til at styre sin skærm sikkert og præcist, fortæller Martin McAir og fortsætter:

- Vi får afgørende god erfaring på camps, men det er også vigtigt at træne hjemme på de grundlæggende færdigheder. I OFC er der nu fire CF'ere, og springerne i både OFC og de andre klubber vil fortløbende træne herhjemme i DK og også mødes med mellemrum. Mange af de vigtige storformations-færdigheder kan gøres skarpe med blot to- eller tre-mands CF. 




Max (nyudtjekket CF-elev) hænger til højre i formationen. Det er første gang i en formation, der er større end 2. Her er der planlagt en 5-mands


Storformationsrekord i august

Carsten Cooper-Jensen er 'pilot', dvs. den øverste mand i formationen, når storformationsrekorden på ni springere eller mere finder sted i august, fortæller Martin: 
- Han har været i gang med at træne den position i primært USA og har været afsted på flere 'pilot'-camps. Det er en krævende position, så alle os CF’ere er taknemmelige for, at han har taget den tjans og har lagt al den træning i det.
- Videomand bliver Peter Faaborg. Med hans skills vil vi være sikret god video, der holder frame og som sikrer, at vi kan få godkendt en rekord af Percy, en svensk dommer, som fysisk møder op i august. Herudover har vi to ekstra dommere, som dømmer online via fremsendt videomateriale. Herudover har vi ude i kulissen op til fire andre springere, der måske når med i august som ’jokere’. 

- Vi går efter at stikke den gamle rekord, som blev godkendt i 1984. Den bestod af otte CF-springere i en stack-formation. Vi er i kontakt med nogle af springerne fra den tid og har fået noget fint gammelt historisk materiale om den rekord. Flere af springerne fra den tid har hørt om os og følger spændt med, nogle fra første parket fra foroven. Lykkes storformationen ikke, så har vi en plan B, der sikrer, at vi får en anden CF-rekord i hus. Denne er dog forløbeligt meget hemmelig.
 

Udstyret er klar

Gruppen har købt mere udstyr, både brugte og nye skærme.
- Vi er kommet hjem med en stor ønskeliste til Riggerloftet, der skal lave modifikationer på vores skærme, fx noget, der hedder B-trim (bruges til at fastholde en wing-position) og 2:1-modifikationen, som gør det nemmere med få kræfter at bruge frontrisers, som nogle gange skal holdes i lang tid. Herudover skal der sys blocks på nogle af vores risers, og der skal sys kill cones (bruges til at kollapse pilotskærmen) - og meget andet.

- Vores svenske og finske venner har lånt os tre skærme, men hvor vi tidligere skulle låne en hel masse, er vi nu der, hvor vi er ved at have vores eget.

- Udfordringen for to af os har været, at vi har taget på i vægt. Det har gjort, at vi har fået for højt wingload og altså må gå et nummer op i Lightning-skærmstørrelse. Lightning-skærmene, som vi foreløbigt har brug for i DK, har størrelser på 126, 143, 160, 176, 193 og 218 kvadratfod. Forholdet mellem vægt og skærmstørrelse dikterer, at vi skal være på mellem 1.28 og 1.35 i wingload. Vejer man for lidt, så kan man til gengæld tage lidt bly med, slutter Martin.





Fra venstre: Lennart, Max, Stefan, Martin, Mads, Patrick og Cornelius
 

Første 9-mands for Max Simonsen og Mads Larsen fra OFC - og også første 9-mands for vores ny-udtjekkede ven i nord, Patrick Jonassen (NJFK)

 


Deltagere i CF-campen i Sverige i juni 2024:

Cornelius Corneliussõn, NJFK

Martin McAir, OFC

Max Simonsen, OFC

Lennart Saabye Sørensen, OFC

Mads Lind Larsen, OFC

Stefan Holebæk, NJFK

Christian von Bruhn Gufler, FDK

Patrick Jonassen, WJ

Desuden Sille Baatz, OFC (springer FS)

 

Fotos: Martin McAir.