Danske springere deltager i CF camp i Portugal

På himlen over Evora i Portugal bliver der lige nu øvet skærmformationsflyvning (CF), og vi har fire DFU-medlemmer med på den internationale camp 'European Spring Camp 2023', hvor i alt 29 deltagere fra i alt 9 europæiske lande for alvor får lagt lag på deres skærmformationskompetencer.

Christian von Bruhn Gufler (FDK), Martin ’McAir’ Bang Larsen (OFC), Lennart Saabye Sørensen (OFC) & Cornelius Corneliussõn (NJFK) deltager i campen, der er den første europæiske version af den traditionsrige amerikanske Spring Fling. I Evora er vores springere i hænderne på to af de bedste i verden: Brian Pangburn og Mike Lewis fra USA.

Planen er at vores faldskærmsvenner, som kommer fra tre klubber fordelt rundt om i landet, kommer hjem med så meget viden og erfaring, at der mindst kommer 1-2 nye udtjekkere, der kan videregive viden og sørge for, at disciplinen kan vokse yderligere i Danmark - og man må jo sige, at det ser appetitvækkende ud, når der flyves en diamantformation, se billede nedenfor.

 

Og hvorfor er de med i Portugal?
Deltagelsen i campen er en del af et initiativ for at styrke danske CF-springeres kompetencer under DFU. Derfor er springerne er afsted med støtte fra DFUs aktivitetspulje. Al den viden de kommer hjem med om sikkerhed, anflyvningsteknikker, afstandsbedømning mm. skal bruges til at udvikle træning og aktiviteter under DFU.

Skærmformation er en spændende disciplin, der kan give nye udfordringer og oplevelser både på et almindeligt hyggesportsligt niveau, som træning, til en opvisning eller i forhold til at nå storformationsrekorder. DFU's drøm er på sigt at kunne indføre 2-way-sequential-spring som en konkurrencedisciplin i Danmark. Skærmformation er en disciplin, der ofte samler mange nationer til arrangementer. Danmark er nu også repræsenteret.

Allerede ved DFU's jubilæumsstævne i uge 32, kan du få en smag for disciplinen, hvor de 4 springere formentlig vil komme, men derudover ved vi, at Carsten Cooper-Jensen vil komme. Desuden er det lykkedes at lokke en kæmpe kapacitet i form af Pasi Pirttikoski fra Finland forbi Odense i uge 32 - det bliver virkelig spændende.

 

 

Vi spurgte Martin ’McAir’ om, hvad der sker på campen?

"
Målet er på europæisk plan at styrke de forskellige CF-springeres færdigheder, så en europæisk rekord kan nås. Aktuelt er rekorden en formation på 30 mand. For os hernede er målet også at komme hjem og vise danske springere, hvor sjovt og sikkert CF kan være. Vi kommer også til jubilæet i uge 32 og vil demonstrere lidt forskelligt, alt fra diamantformationer til noget hemmeligt :-)"
 

Hvad øver I?

"Vi øver at flyve i formation sikkert samt de forskellige positioner i formationerne. Der bliver blandt andet vekslet mellem harness inputs, back- & frontiserinputs, cross controlling (brug af både front og toggle) og dertil kommer afstandsbedømmelse, anflyvningsteknikker og ikke mindst metoder for at gribe og holde hinanden – og meget mere.

De forskellige slots (pladser i formationerne) kræver forskellige teknikker og samtidig skal de forskellige wingloads passe sammen. Wingloads er typisk i et range fra 1:30 til 1:40. Her kommer de erfarne trænere ind i billedet. Det vrimler med kompetente folk som Mike Lewis, Brian Pangburn, Pasi Pirttikkoski for blot at nævne nogle få.

Nogle af os ønsker også at lære luftakrobatiske manøvrer, f.eks. downplanes og side by side-flyvning. De skills, vi bygger op hernede, vil også gøre, at vi vil kunne tage til opvisninger og præsentere publikumsvenlige flyvninger. Når f.eks. to skærme er docket på hinanden i mindst 800 meters højde, må de flyve ned til landing sammen. Dette ses tit efter formationsflyvningerne herned, hvor der er ’post dives’ dvs. fri leg til at eksperimentere, lære sin skærm at kende ved at flyve tæt på andre og docke på andre, såfremt højden er til det."




Mike Lewis

 

Hvad tager I med hjem?

"Det, vi kommer hjem med, er masser af erfaring i form af en god pose med teknikker i forhold til sikkerhed og at flyve små basisformationer som ny CF-springer. Vi taler her om f.eks. 2-4-mands. Vi ønsker at udtjekke nye til CF, og vi har fået ideer til, hvordan vi kan få anskaffet mere grej ud over det, vi køber selv."

Nedenfor ses, Cornelius & Martin i en 9-mands diamantformation, der er ved at blive brudt. Martin ses i midten og Cornelius i bunden, og øverste mand er Mike Lewis, som har mere end 9000 Lightning-spring (CF-spring) og mere end 11.000 samlet.

 

På campen er Brian Pangburn (US) primær coach og Mike Lewis (US) assisterer sammen med en række andre gode europæiske coaches. Peter Phalzgraf er organizer. 

 

Læs mere via linket her til den portugisiske hjemmeside