Deltagelse på tandemmasterkursus i Maribo

Vi lokkede Bjarke Schmidt til at sætte nogle ord på hans oplevelser med at generhverve sin tandemmasterliscens.

Bjarke skriver: Jeg lovede at lave et indlæg til DFU om min oplevelse ved deltagelse på tandemmaster kurset i Maribo 13-17 April 2022.

Ugen inden tandemkurset, havde jeg ingen ide om jeg skulle bruge Påsken på himlen over Maribo.

Jeg havde tidligere talt med Mads Dozer (tandemexaminer) om igen at blive tandemmaster, og da han derfor skrev og ville høre om jeg havde glemt at tilmelde mig, og påskeplanerne var blevet spoleret pga. Corona-restriktioner i udlandet, blev der taget en hurtig beslutning J

Der var glædeligt stor opbakning fra formand Jacob i OFC, og tandemmaster Martin Bang, og derfor kunne jeg på få dage få udfyldt papirer og fundet tandemgrej at låne med.

Selvom jeg har været tandemmaster og gennemgået kurset for 12 år siden, var det alligevel med en god spænding jeg kørte til Maribo onsdag i Påskeferien.

Faldskærmsklubben.dk i Maribo er et fantastisk sted –stor Cessna 208 flyver og super faciliteter, og campingområdet med strøm gjorde det nemt at bo i ’Free’ (min Van) på pladsen.

Mette og jeg ankom tidligt onsdag, men da flyveren stod i hangaren var der stort set ingen på pladsen, så godt udhvilet mødtes jeg med de andre i hangaren torsdag morgen kl. 9.

Mads Dozer var tandemexaminer, og med sig havde han Jan Hilding (OFC) og C.M. (JGKI) som assistenter.
Som deltagere var vi Peter Klinge (Vamdrup) og Michael Nervil (Aversi).
En examiner pr. deltagere, og en vejrudsigten der så rigtig god ud fra lørdag, sådan – bedre setup kunne man ikke håbe på:-)

Vi startede med nogle timers teori.
Hele vejen gennem den teoretiske del var der enormt stort fokus på sikkerhed – sikkerhed og sikkerhed. Som det blev undervist, så står vi som tandemmaster pludselig med ansvaret for også en anden persons sikkerhed. Statistikken peger også ved tandemspring på fejlprocedure hos faldskærmspiloten som den største risikofaktor, og derfor bruges stor energi på at reducere netop den. Herudover er vi som TM’er afgørende ift. omverdenens første møde med vores elskede sport, og vores adfærd bliver gæsten og de pårørendes indtryk af faldskærm. At give tandemgæsten en så tryg og behagelig oplevelse som mulig, igangsættes af alt det examiner-teamet gav os, og udover de mange videoer og det officielle kursusmateriale, så modtog vi teamets kæmpe erfaring som TM’er – tusind tak for at dele så meget af jeres egne erfaring, det har virkelig været guld værd.

Sidst på dagen blev det tid til første spring, og vi så alle frem til at få noget frisk højdeluft i ansigtet.

Tandemmaster uddannelsen består af 5 Levels og minimum 7 spring under selve kurset.
Level 1 - er et solo m tandemrig; Level 2 - tilvænning med en person på maven; Level 3 – fritfald uden drogue (bremseskærm); Level 4 – eksamensspring.
Herudover Level 5 – min. 5 spring m C-springer som passager.

Da jeg ikke havde haft et tandemspring som passager, skulle jeg ydermere starte med at hænge på maven af Jan, mens Peter og Michael fik deres Level 1 spring.
At hænge på maven af en anden gav mig fornyet spænding – for mig var det mærkværdigt pludselig at overgive hele kontrollen – men jeg oplevede også hvor afgørende det er at en TM udviser stor kompetence, tryghed og ro -  og det gjorde Jan i den grad, så det var en super oplevelse.
Tilbage på jorden blev der hurtigt pakket, så jeg kunne nå mit Level 1 også.
Med en 35 kilo sæk fastspændt på maven, fik jeg mit solo-spring – fedt!
Dagen sluttede først efter 19, og her fik vi så lektier til resten af aftenen – det er en fordel at være både fysisk og mentalt forberedt på lange og udfordrende dage J

Fredagen var det dårligt vejr – så flyveren blev i hangaren, ingen spring denne dag. Det betød, at vi kunne koncentrere os om at komme den megen teori og praktiske øvelser på jorden igennem. Vi startede allerede kl. 8.
Give passageren seletøj på; briefing af passager; pakning af tandem; sikkerhedsudtjek; flyprocedurer; sikkerhedsprocedurer; nødprocedurer og meget mere blev fyldt på os, og da vi sluttede kl. 21 var der ikke plads til et gram yderligere viden i hovedet.
Et godt råd, lad være at forvente lange aftener i baren under tandemkurset :-D

Lørdag var planlagt til spring – spring – spring.
Vi startede kl. 8 med det sidste nødprocedure tjek, og så blev vi teamet op til de første Level 2+3  tilvænningsspring.
Jeg havde Jan på maven, så nu var rollerne byttet rundt. Det var super at have så megen god TM erfaring på maven, og jeg sugede al den viden og erfaring der blev uddelt til mig, inklusiv de mange tips og tricks fra det virkelige liv som TM.
Sidst på dagen var vi alle klar til eksamensspring.
Jeg må ikke gå i detaljer af hensyn til ikke at afsløre overfor evt. kommende TM’ere - men jeg indrømmer gerne, at jeg gennem mine 25 år i sporten aldrig har været så udfordret – magen til komplet umulig passager både før, under og efter håber jeg ikke at møde mange flere af.
Men, selvom det i situationen var udfordrende, resulterede det også i hvad jeg oplevede som en voldsomt stejl indlæringskurve.
Jeg erfarede lynhurtigt, og brugte allerede i 2. eksamensspring afgørende vigtige erfaringer fra 1. spring.
”What does not kill you, makes you stronger” gav super god mening her.
Efter 6 spring I lørdagens fantastiske vejr, havde jeg 1 eksamensspring tilbage søndag.

Lækker mad på Phnag Thai i Maribo, og så var den dag vidst også færdig på alle måder…

 

Søndag havde Mette fødselsdag, så jeg havde fået lov lige at fejre hende med morgenmad, og så først møde i hangaren kl. 10.
Vejret var fantastisk (selvfølgelig Mette), og da jeg ankom lidt før 10 i hangaren lød det i højtaleren – ”Bjarke til manifest, din tandemgæst venter på dig” – og så var sidste eksamen i gang:-D
Igen var det absolut ikke den nemme tandemgæst jeg havde fået, og da vi endelig stod på jorden igen, og jeg fik et stort HighFive fra Jan, kunne jeg mærke glæden og stoltheden bredde sig i kroppen – jeg havde gennemført og bestået tandemmaster kurset :-D

Tusind tak…til Mads Dozer, Jan Hilding, C.M for et super lærerigt kursus og godt selskab.
…til Klinge og Nervil for godt teamwork og gensidig opbakning, og godt selskab.
…faldskærmsklubben.dk , ingen nævnt ingen glemt, for en fantastisk veldreven dropzone
…og ikke mindst Mette, for at ’ofre’ påsken, og levere fantastisk vejr søndag :-D