Liv er på vej til at blive DFU-dommer i FS
Liv er ikke selv faldskærmsudspringer, men faldt pladask for miljøet som hjælpekok i faldskærmsklubben FDK. Over gryderne i køkkenet fik en ven i klubben tilfældigvis nævnt, at der er brug for flere dommere i faldskærmssporten. Det fik Liv i gang som dommerelev og hun er godt på vej til at blive national DFU-dommer i formation-disciplinerne. Senest var hun med til Tunnel DM 2024 i Malmø.
Dommerrollen er en hjørnesten i faldskærmssporten og en anden slags dør ind i vores levende og stærke faldskærmsfællesskab. Som dommerelev lærer du både en masse nye ting og samtidig bliver du en del af DFU's dommerkorps på tværs af klubberne.
Det er ikke et krav, at man skal være springer for at blive dommer. Så er du i familie eller venner med springere og tænker, at det kunne være fedt også at blive en del af miljøet, er du altid velkommen til at tage fat i sekretariatsleder og sportsmanager Nikolaj Larsen på nnl@dfu.dk eller tlf. 23442019
Hvordan er det at være dommerelev? Her fortæller Liv Buhl om sin elev-oplevelse:
Hvorfor valgte du at blive dommer i DFU?
- Det var faktisk helt tilfældigt, at jeg blev dommerelev. Jeg arbejdede som hjælpekok hos Faldskærmsklubben på Lolland og fik en god ven igennem arbejdet, som var DFU-dommerelev. Han fortalte mig en masse om det og sagde, at de manglede nye dommere, hvis jeg kunne være interesseret. Det satte bare hele processen i gang. Nu er jeg på vej til at bliver dommer i formationsspring. Både udendørs og i vindtunnel.
Hvordan bliver man dommerelev - og hvad består uddannelsen af?
- Jeg startede processen med at blive dommer ved at vise interesse for det. Jeg springer ikke selv, så det var bare, fordi jeg syntes, at det lød sjovt og spændende.
Jeg snakkede med dommer Ulla Mærsk om det og fik lov til at have et par prøvegange, hvor jeg kunne observere og følge med i pointsystemet for at se. om det kunne være noget for mig.
Uddannelsen består kort fortalt af:
- at man skal sætte sig ind i reglerne indenfor formationsspring
- at ”dømme” til en række konkurrencer, så man bliver god til at fange fejl
- generelt øve sig i at se de forskellige formationer og få et godt overblik over et spring. Selv når det går meget hurtigt
- til sidst skal man bestå en skriftlig prøve. Men det er først, når DFU’s dommere har set en i aktion, og har bedømt at man er klar til prøven
Hvad er dommerens opgaver ved mesterskaber?
- Først og fremmest skal vi sætte os ind i de forskellige formationer, holdene skal lave i runderne. Og så skal man selvfølgelig være frisk og klar i hovedet, for nogle dage (som når det er i vindtunnel) godt kan blive meget lange, da der er mange runder og mange hold at dømme.
Vores opgaver er ret enkle og består af, at vi får en video, som skal dømmes, og man skal være klar til at besvare spørgsmål fra springerne eller de andre hold, hvis de har en ”klage” over en dømning.
Hvor langt er du?
- Jeg er næsten færdig og mangler min skriftlige prøve, men den vil jeg først tage til sommer, så der ikke bliver en lang pause mellem dømning og prøve. Jeg syntes selv, det har været en super sjov og spændende proces. Og jeg syntes også, at jeg fangede det meget hurtigt og kunne sætte mig ret hurtigt ind i tingene.
Hvad er spændende ved at blive DFU-dommer?
- Det hele! Det er som en helt anden verden, man bliver en del af. Jeg har nydt at være en del af en faldskærmsklub og har altid syntes, at det var så sejt og flot den måde, folk sprang sammen på. Så at kunne få lov til at dømme det og se det ofte er superfedt!
Det, som også er spændende ved blive dommer, er alle de nye ting man lærer. Jeg havde aldrig tænkt, der var så meget i faldskærmsdisciplinen. Det er noget helt unikt at få lov til at dømme.
Læs mere:
Skal du være den næste dommer i DFU?
Foto: FS-landsholdet Sequenz / Anders Krabbenhøft