Du behøver ikke være superstar for at begynde på Canopy Formation

Canopy Formation (CF) er den sjoveste form for faldskærmsspring, Mads Lind Larsen fra OFC længe har prøvet. På de ti spring, han tog på campen Skydive Skäne d. 17.-21. maj 2023, lærte han mere end i mange andre springdiscipliner, fortæller han. Mads Lind Larsen er sammen med Stefan Holebæk fra NJFK de nyeste to CF-springere herhjemme. Det rykker antallet af CF-springere op på syv inklusiv tre udtjekkere. Det er lovende for udviklingen af Canopy Formation i Danmark, som er relativt nyt herhjemme, men kæmpestort i udlandet, hvor de store formationer ved opvisninger er et imponerende syn fra jorden - og sjovt at flyve med i.

 

Stefan i sin første 7-mands formation (nederste skærm).

 

Stefan og Mads bliver coachet af Herman Slot.

 

Camp i Skåne

Indgangen til CF - skærmformation - for Mads og Stefan blev en camp i Skåne med den erfarne hollandske coach Herman Slot, der har været med på flere verdensrekorder. I alt 16 springere deltog fra både Sverige, Holland, Finland, Norge og Danmark.

For Mads var CF ikke noget, han havde forestillet sig blev lige nu, men nu var lejligheden der, og så sprang han da til. For Stefan har CF længe rumlet i baghovedet, og i år passede det så bare ind.

 

Stefan (tv), Cornelius, Lennart, Martin McAir og Mads Lind Larsen yderst til højre.

 

Mere tid og nye udfordringer

På campen får springerne en grundig indførsel, og selvom der skal læres mange ting, er de nye udfordringer til at gå til, fortæller de:

- I CF er der meget mere tid at lege i, mens man flyver ned. Her har man hele 10 minutter i forhold til et minuts frit fald. Det er også helt anderledes, fordi man kan kommunikere sammen imens, og hurtigt er man flere springere, måske op til 5 til 10 mennesker. Det er markant flere end i andre discipliner, siger Mads.

 

Stefan fortæller, at allerede på sit første spring kommer han med i en fire-mands formation, hvor han flyver i videomands-position, der er den nederste position. Alt går rigtig godt: 

- I flere spring øver vi styringsimpulser og prøver at flyve forskellige positioner. Oftest er Herman øverst i formationen og styrer den, og det er en mærkelig fornemmelse, at en anden styrer din skærm. Det gælder rigtig meget om at have tillid til hinanden i formationen.

Dagen efter øver vi videre på at flyve i dock, og det går kanongodt for både Mads og jeg. På dagens tredje spring bliver jeg hevet med på en 7-mands formation, og det lykkes at flyve ind som nederste mand i formationen. En fantastisk oplevelse.- Fredag sluttede vi af med strandspring iført redningsveste, hvor vi lander på stranden, griller og hygger.

 

 

Stefan ved grillhygge på stranden i Skåne.
 

Ser suspekt ud, men er helt kontrolleret

For Mads er Canopy Formation en disciplin, hvor man som springer lærer utrolig meget om skærmflyvning, både det at flyve aktivt og i forhold til hinanden:

- Udefra kan det godt se lidt suspekt ud, at man kommer så tæt på hinanden. Men det er meget kontrolleret, og vi blev hjulpet rigtig godt i gang af de dygtige instruktører. Nu er vi 7 CF-springere i Danmark, og selvom man ikke er så mange, er der masser man kan øve f.eks. to og to eller i mindre formationer.

 

Stefan supplerer:

- Med mine 400 spring førler jeg mig stadig som totalt rookie, og det fede ved at være af sted på camp er, at du er omgivet af folk med kæmpe stor erfaring. Du kan simpelthen ikke tage derfra uden at lære en masse! 

 

Stefan laver et såkaldt 'sashay' (taber højde) og gør klar til at docke bagfra på sin første 7-mands-formation.

 

Skærmformation

CF (Canopy Formation) - eller med et dansk ord, skærmformation, også tidligere kaldet CReW (Canopy Relative Work), er for alle C-springere, der må flyve med en wingload på 1,35 og som har en sund holdning til sikkerhed - og god sans for skærmflyvning.

Her kan du læse mere om CF flyvning i Danmark.

 

Jubilæumsstævne med CF

Vil du opleve CF-formationer på himlen, så kom til vores Jubilæumsstævne i Odense i august! 

 

Fotos: Martin McAir og Herman Slot.