Canopy Formation camp frem mod rekordforsøg i august

Der bliver trænet på canopy formation (CF) disciplinen frem mod et planlagt dansk rekordforsøg senere i år den 15.-18. august 2024, og gruppen af danske CF-springere vokser lige så stille og roligt. Finske Pasi Pirttikoski har været coach på flere CF-camps og i juni var en gruppe af otte springere afsted til Västerås i Sverige for at træne CF sammen med Pasi. To skulle dog allerførst tage CF-udtjek. Det var Max Simonsen fra OFC og Patrick Jonassen fra West Jump. Så hurtigt kom gruppen altså op på otte CF-springere. 

Martin McAir står i spidsen for CF-gruppen og han fortæller, at alt imens Max og Patrick tog udtjek, brugte de øvrige CF'ere campen til at øve sig i at blive skarpe til resten af sæsonen. Ved rekordforsøget d. 8.-9. august vil mere end 8 springere lave en samlet formation. På campen blev der øvet større og større formationer op til 9 og 13 mand. Men også mindre formationer, som er gode til at øve sig med.
 

- Efter udtjek var både Max og Patrick med i to større formationer (9-mands og 13-mands, hvoraf den ene (diamant-formationen) lykkedes helt. Deres to coaches (Lennart fra OFC og Cornelius fra NJFK) vil ret sikkert mene, at de to elever virkelig har vist, at de har forstand på at flyve sikkert og godt, men der er selvfølgelig masser at arbejde med.

 

 

 

 





Sikkerhed er afgørende
- I canopy formation er sikkerheden er afgørende. Derfor er det vigtigt, at selve udtjekket giver en forståelse af, at skærmformationsflyvning faktisk er meget sikkert og det er muligt at styre med mange forskellige input. Når man så begynder på større formationer, så kan der være meget dynamik og mange udfordringer. Men med en god coach, så ved man, hvad der skal arbejdes med, fortæller Martin McAir. 

 

Drømmer du om at flyve CF
Inden man kan træne CF, skal man op på et vis antal spring.

- For nye gælder det, at det giver mening at få sit udtjek til CF, når man runder de 200 spring eller mere. Så må man flyve med et wingload på op 1.43 og på det tidspunkt har man en god grunderfaring med flyvning i skærm. 

- Har man 1.000 spring og er en skærmflyver, så har man endnu bedre forudsætning for at få en rigtig god og sjov start på CF, hvor progressionen kan foregå meget hurtigt, hvis man tilegner sig de skills, der skal til.
 

Hvor mange måder kan man styre en CF-skærm på vej til og i en formation?

- For eksempel kan man bruge harness-input, frontrisers, backrisers, toggle-input, 2:1-input, B-line-input, kropsposition, cross-control (front- & toggle på samme tid i modsat side).
Det er en af de sjove ting ved CF. Man bliver virkelig skarp til at styre sin skærm sikkert og præcist, fortæller Martin McAir og fortsætter:

- Vi får afgørende god erfaring på camps, men det er også vigtigt at træne hjemme på de grundlæggende færdigheder. I OFC er der nu fire CF'ere og springerne i både OFC og de andre klubber vil fortløbende træne herhjemme i DK og også mødes med mellemrum. Mange af de vigtige storformations-færdigheder kan gøres skarpe med blot 2-mands CF, hvilket virkelig styrker de færdigheder, man møder frem med til camps. 




 


Storformationsrekord i august

'Piloten' (øverste mand i formationen) til storformationsrekorden (9 personer eller mere) i august er Carsten Cooper-Jensen, fortæller Martin: 
- Han har været i gang med at træne den position i primært USA og har været afsted på flere 'pilot'-camps. Videomand bliver Peter Faaborg. Og ude i kulissen har vi to andre springere, der måske når med som wildcards. 
 

Udstyret er klar

Gruppen har købt mere udstyr, både brugte og nye skærme.

- Vi er kommet hjem med en stor ønskeliste til Riggerloftet, der skal lave modifikationer på vores skærme, f.eks. noget, der hedder B-trim (bruges til at fastholde en wing-position) og 2:1-modifikationen, som gør det nemmere med få kræfter at bruge frontrisers, som nogle gange skal holdes i lang tid. Herudover skal der sys blocks på nogle af vores risers og der skal sys kill cones (bruges til at kollapse pilotskærmen) - og meget andet.

- Vores svenske og finske venner har lånt os tre skærme, men hvor vi tidligere skulle låne en hel masse, er vi nu der, hvor vi er ved at have vores eget.

- Udfordringen for to af os har været, at vi har taget på i vægt. Hvilket har gjort, at vi nu ikke længere kan flyve i vores egne Lightning-skærme. Forholdet mellem vægt og skærmstørrelse dikterer, at vi skal være på mellem 1.28 og 1.35 i wingload. Vejer man for lidt, så kan man til gengæld tage lidt bly med, slutter Martin.



Deltagere i CF-campen i Sverige i juni 2024:

Cornelius Corneliussõn, NJFK

Martin McAir, OFC

Max Simonsen, OFC

Lennart Saabye Sørensen, OFC

Mads Lind Larsen, OFC

Stefan Holebæk, NJFK

Christian von Bruhn Gufler, FDK

Patrick Jonassen, WJ

Desuden Sille Baatz, OFC (springer FS)