Talentprogram, adrenalinkick og en god klub fik Vanilla Mølbach ind i Præcision

Vanilla Mølbach er en af de ni springere i talentprojektet under Præcision, og i denne uge deltager hun også i Præcisions DM 2023, i B-rækken. Det er lidt nyt, at der er en hel gruppe af yngre springere der er faldet for præcisionsdisciplinen, for det er jo en af de svære. Vanillas vej ind i faldskærmssporten begyndte som værnepligtig, hvor hun får tilbudt et spring. Og efter det var hun solgt. Det er helt klart adrenalinkicket, der for Vanilla, er det fede ved idrætten, og så syntes hun, at det er sjovt at dyrke en sport, som ingen andre dyrker.

Men også klublivet i Faldskærmsklubben West Jump kan virkelig noget og har været en af grundene til, at hun holdt fast i faldskærmssporten, for det er rigtig rart at komme i klubben hver tirsdag.

 

Talentudvikling i Præcision

Udviklingsprojektet kører på 2.år og tæller de ni springere, hvoraf den yngste er 17 år, og den ældste er 32 år. Projektet er udviklet af den erfarne springer René Sølbech Hansen med støtte fra DFU. 

- Jeg er selv tidligere landsholdsspringer og vendte tilbage til sporten i 2017 efter 14 års pause. Efter et par sæsoner kunne jeg godt se, at hvis ikke man gjorde noget, ville disciplinen gå hen og dø ud. Så jeg begyndte at lave planer og fik ideer til, hvordan man fik udviklet nogle nye præcisionsspringere, fortæller René:

- Det er en svær disciplin, for det kræver vedholdenhed at lære at springe præcision. Men vi kom i gang med udviklingsprojektet på forsøgsbasis i sæson 2022, og fik genvalg til denne sæson, hvor vi begynder at høste lidt frugt fra sidste sæson. Jeg tror, at B-rækken ved Præcisions-DM i år bliver meget spændende.

- Mit mål med projektet er at lave 1-2 landsholdsspringere og forsøge at lave et pigehold bestående af 5 springere. Og til VM 2024 at deltage med minimum 1 juniorspringer. Internationalt kan vi godt være med, hvor det er sjovt og så sent som sidste år til VM, havde vi springere med helt fremme og kæmpede med om medaljer.

- Vores træningsmetoder ligner meget dem, man også brugte for 20 år siden. I dag bruger vi dog et optræk, hvor springeren bliver trukket op i 100 meters højde og kan øve sin finale. Med denne metode undgår man at pakke, så man kan nå 10 finaler meget hurtigere end, hvis man skal springe fra fly.

 

Talentprojekt spirede interessen

Vanilla søgte DFUs talentprogram:

- Det har været en stor hjælp, at René gjorde mig opmærksom på at træne præcisions spring. For hvordan kommer man ellers i gang med en sport, hvis ikke der er en, som gør opmærksom på mulighederne? Jeg synes, at det har været sjovt at prøve noget nyt, fordi det aktiverer ens hoved på en anden måde. Ellers er det meget bare at gå op og hoppe ud.

- Skærmen, man springer med, er dobbelt så stor som den skærm, jeg normalt springer med, og måden man flyver på, er helt anderledes, så man skal lave sin indflyvning på en anden måde. Man flyver på halvbrems og kommer derfor hurtigere ned. Det gør landingen sværere, og i starten var jeg lidt bange for at lande.

 

 

Sammenhold og highfive

Her i foråret 2023 har Vanilla været med på landholdets 10-dages træningscamp i Bled, Slovakiet, og her oplevede hun et godt sammenhold i gruppen af landsholdsspringere. I B-rækken, hvor Vanilla springer, har de været gode til at hjælpe hinanden og give gode råd.

- Landstræneren er sindssygt god til at instruere og tager det i små steps. Han bryder alt ned i små bidder.

 

Kvindehold og DM

Fortræningen i Præcisions-DM startede allerede mandag d. 19. juni, og Vanilla er med:

- For mig er selv konkurrencen ikke noget, jeg skal vinde. Det er lige så meget at være med og heppe på hinanden. Det fællesskab kunne være fedt at blive ved med at have. Der er f.eks. en konkurrence i Schweiz til efteråret, hvor man flyver i bjergene, som kunne være sjovt at være med i. Det kunne også på sigt være nice at kunne danne et kvindehold og tage ud og konkurrere.

 

 

Her kan du læse mere om disciplinen Præcision.